• Dolar
    34,5424
  • Euro
    36,0063
  • Altın
    3.005,890
  • Bist-100
    9.550,000
   
25/30 °C

Parçalı Bulutlu
   
NE VAR NE YOK? KEŞFET ŞEHİR REHBERİ ŞEHİRDE GÜNDEM KAMPANYALAR FOTOĞRAFLAR VİDEOLAR

Akdeniz Üniversitesi'nden Koronavirüse Karşı Sprey İlaç ve Aşı 

Akdeniz Üniversitesi’nde aşı çalışmalarını yürüten Ziraat Fakültesi Enzim ve Mikrobiyel Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarlan Mammedov ve ekibi tarafından koronavirüse karşı koruyucu sprey formunda da kullanılabilecek ilaç ve aşı adayı geliştirildi.

17.04.2021 - 13:57
Akdeniz Üniversitesi nden Koronavirüse Karşı Sprey İlaç ve Aşı

“Transient Bitki Ekspresyon Sistemi” ile bir tür tütün bitkisi olan Nicotiana Benthamiana’nın yapraklarında üretilen proteini temel alan ilaçla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Mammedov, “Canlı virüsle yapılan testler olumlu sonuçlandı. Tamamen bitkide üretilerek elde edilen proteinler, Covid-19 virüsünün hücreye girmesini engelliyor” ifadelerini kullandı.
ENZİM ÜRETİLDİ
Sprey olarak kullanılması durumunda virüsün hücreye girişini engellemek için büyük bir öneme sahip olan anjiyontensin dönüştürücü ACE2 enzimi üzerine çalıştıklarını anlatan Prof. Dr. Tarlan Mammedov, “Covid-19 virüsü bu enzimi bloke ediyor. Bu enzimin bedende azalması insanda önemli sağlık sorunlarına neden oluyor. Yoğun bakımda olan hastaların büyük bölümünde bu enzimin az miktarda bulunduğu gözlemlendi. Biz Transient Bitki Ekspresyon Sistemi ile bu enzimin yüksek oranda oluşturulmasını sağladık. Artık bu enzimi insanların hayatını kurtarmak için piyasaya sunmaya hazırız.” şeklinde konuştu. 
TEDAVİDE DE KULLANILABİLİR
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Biyoteknoloji Enstitüsü Aşı Bilim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Mammedov, bitkiden ürettikleri bu proteinlerin hem sprey hemde enjeksiyon formlarında tedavide  kullanılabileceğini belirterek, “Maddi kaynağın bulunması halinde tedavide kullanılacak olan ilaç 4 ay içinde piyasaya sürülebilir” diye konuştu. Tarlan Mammedov, bitkide üretilen bu proteinlerinin  koruyucu özelliğinin yanısıra, koronavirüs tedavisinde de uygulanabileceğini söyledi. Prof. Dr. Mammedov, “Enjeksiyon olarak üretimi yapılırsa, tedavi amaçlı olarak kullanılabilir. Ama bunun için faz 1 çalışmasının yapılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
KİTLER DE KULLANIMA HAZIR
Çalışmalarını aşı, ilaç ve kit olmak üzere 3 ayaklı sürdürdüklerini açıklayan Tarlan Mammedov, kit geliştirilmesinin de başarıyla sonuçlandığını duyurdu. Mammedov, “Vücudun antikor seviyesini ölçen kitler geliştirdik. Antikor seviyeleri yüksek olursa koronavirüse yakalanma riski daha azdır. Antikor seviyesi az olursa kişilerin yeniden koronavirüs hastalığına tutulma riski daha yüksektir. Biz de bu konuyla ilgili geliştirdiğimiz kitleri ticari olarak yapılan kitlerle karşılaştırdık ve analizlerde aynı sonuçları elde ettik. Bu kitler hastaların antikor seviyesini ölçmede kullanılabilir.” dedi.
AŞIDA FAZ ÇALIŞMALARINA GELİNDİ
Prof. Dr. Mammedov, önemli bir aşama katettikleri aşı çalışmalarında da faz çalışmalarına geçmeye hazır olduklarını söyledi. Protein temelli aşıların diğer aşılara göre avantajlarına dikkat çeken Prof. Dr. Mammedov, “Protein temelli aşılar koronavirüsün çeşitli mutasyonlarına karşı etkili. Rekombinant protein temelli birkaç aşı adayı ürettik. Bu aşı adaylarında önemli testleri tamamladık. Hayvan testleri bu antijenlerin farelerde yüksek titreli antikor ürettiğini gösterdi. Bu da bitkide ürettikleri proteinlerin ümit verici bir aşı adayı olduğunu gösteriyor. Bu aşı adaylarının canlı virüslerle testlerini gerçekleştirdik. Canlı virüsün hücreye girmesini yüksek düzeyde engellediğini tespit ettik. Maddi destek sağlandığı takdirde Faz çalışmalarına geçmeye hazırız.” diye konuştu.            

 
Sahillerde İskelesi Bulunan Tesisler Dikkat
 
AŞT Mutfağında Üretim İçin Hummalı Çalışma
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sahillerde İskelesi Bulunan Tesisler Dikkat
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iskelelerle ilgili yeni düzenleme yaptı,Valiliklere ...
ASSİM Çevre Komitesi Başkan Uysal'ı Bilgilendirdi
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Düden Çayı’nda binlerce balığın ...
Muratpaşa’da İftar Hazırlıkları Tamam
Antalya’da, Muratpaşa Belediyesi, yarın başlayacak Ramazan ayı boyunca ...
 
Girne Belediyesine Kardeş Kent Muratpaşa Belediyesinden Destek
Muratpaşa Belediyesi, kardeş kent Girne Belediyesi’ne covid-19 salgını ...
Antalya OSB ile ASAT arasından Eğitim İşbirliği Protokolü
Antalya OSB ile ASAT arasından Eğitim İşbirliği Protokolü imzalandı. Protokol ...
Kepez Belediyesi Seçimini Yaptı
Kepez Belediyesi’nin Nisan Ayı Meclis Toplantısı’nda, meclis başkan vekili, ...
 
Başkan Tütüncü Dokuma Fabrikasından Sonra Pil Fabrikasanıda Projelendiriyor
Başkan Hakan Tütüncü, eski Dokuma Fabrikası alanından sonra şehir merkezindeki ...
Başkan Tütüncünden Önemli Mesajlar “Halktan kopuk siyasetçi başarılı olamaz”
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, geçtiğimiz aylarda kongre sürecini ...
Mehmet Kesim Yazdı : Başkan Böcek Beni Yanıltmadı
Byturco Medya Grup başkanımız gazeteci yazar Mehmet Kesim gündeme dair ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Akdeniz Üniversitesi Dünyanın En İyi Üniversite Sıralamasında

Akdeniz Üniversitesi Dünyanın En İyi Üniversite Sıralamasında

  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
Antalya Tarih

Antalya Tarih

  ÇOK YORUMLANANLAR
  FACEBOOK
  TWITTER
 
 
Ana Sayfa Ne Var Ne Yok? Keşfet Şehir Rehberi Şehirde Gündem Kampanyalar
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva