• Dolar
    32,4873
  • Euro
    34,7668
  • Altın
    2.490,220
  • Bist-100
    9.533,000
   
18/23 °C

Parçalı Bulutlu
   
NE VAR NE YOK? KEŞFET ŞEHİR REHBERİ ŞEHİRDE GÜNDEM KAMPANYALAR FOTOĞRAFLAR VİDEOLAR

Cemil Meriç Kütüphanesi kapılarını törenle kitapseverlere açtı 

Kepez Belediyesi’nin eski Dokuma Fabrikası’na enerji sağlayan trafo binasını kütüphaneye dönüştürdüğü Cemil Meriç Kütüphanesi kapılarını kitapseverlere açtı.

21.05.2021 - 09:53
Cemil Meriç Kütüphanesi kapılarını törenle kitapseverlere açtı

Antalya’nın en zengin kütüphanesi kapılarını açtı
Kepez Belediyesi’nin eski Dokuma Fabrikası’na enerji sağlayan trafo binasını kütüphaneye dönüştürdüğü Cemil Meriç Kütüphanesi kapılarını kitapseverlere açtı. Başkan Tütüncü, Antalya’nın en zengin kütüphanesini 19 Mayıs’ta gençlere armağan etti.
Eski Dokuma Fabrikası’na enerji sağlayan köhne trafo binası, artık ilim yuvası oldu. Kepez Belediyesi’nin trafo binasını kütüphaneye dönüştürdüğü Cemil Meriç Kütüphanesi, 19 Mayıs günü düzenlenen törenle açıldı. Antalya’nın en zengin kütüphanesi olan Cemil Meriç Kütüphanesi’nin açılışına Antalya Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti Antalya Millet Vekilleri Tuğba Vural Çolak, Mustafa Köse, Kemal Çelik, AK Parti İl Başkanı İbrahim Ethem Taş,  Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, oda başkanları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, muhtarlar ve davetliler katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, öncelikle Cumhuriyetimizin kurucusu, milli mücadelemizin başkumandanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, onun kahraman askerlerini, milli mücadelemizin ölümsüz kahramanlarını, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi hürmetle yad etti.
Tütüncü’den gençlere armağan
Milli mücadelemizin başladığı tarih olan 19 Mayıs'ta şehrin gençlerine, şehrin en zengin kütüphanesini armağan ettiklerini belirten Tütüncü, “İstedik ki, onlar bu güzel mekanda bilgiyle buluşsunlar, bilgiyle aydınlansınlar ve kendilerine bilginin ışığında güzel bir gelecek inşa etsinler. Takvimler 17 Mayıs 2020’yi gösterirken, bugün açılışını yaptığımız Cemil Meriç Kütüphanesi yani bundan tam 366 gün evvel köhne bir fabrikanın yıkılmaya yüz tutmuş trafo binasıydı. Arkadaşlarım büyük bir gayretle, azimle çalışarak burayı şehrin bugün itibariyle en zengin halk kütüphanesi haline dönüştürdüler. 366 gün gibi kısa bir sürede böylesi bir başarıya imza atan çalışma arkadaşlarımı yürekten, gönülden kutluyorum.” dedi.
DokumaPark’a 10 ayrı müze
Pamuklu Dokuma Fabrikasının yıllar yıllar evvel Antalya’nın gündeminde çok nahoş bir şekilde var olduğunu ve yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını dile getiren Tütüncü, “Burası alışveriş merkezine dönüştürülmesi tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Bu ifadelerimin arkasında küllenmiş bir mazinin acı hatıralarını tekrarlamak,  ya da bir polemiğe kapı aralamak yok.  Tam tersine, biz arkadaşlarımızla birlikte çalıştık gayret ettik. Bizde sayın Cumhurbaşkanımıza, aziz milletimize, Antalyalılara mahcup olmadık. Bugün geldiğimiz noktada, Türkiye'de eşine benzerine rastlanmamış bir koruma projesini halkımızla birlikte, sivil toplumun katılımıyla birlikte var ettik. İşte! Bu binaların hepsi korundu. Korunan binalar şu anda burada 10 ayrı müze oldu. Bir büyük ‘Modern Sanat Galerisi’ oldu. Onlarca sanat atölyelerine kavuştu.  Bu mekanla birlikte 23 bin 500 metre kare nitelikli bir Botanik bahçeye ev sahipliği yapar hale geldi. Ve burası kentin 500 bin yıllık hatıralarına ışık tutan 25 yıldır Antalya’da özlemi çekilen kentin en güzel müzelerinden birisi yapıldı.”diye konuştu.
Türkiye’nin en büyük bilim merkezi
TÜBİTAK işbirliğiyle DokumaPark’a Türkiye’nin en büyük bilim merkezi’nin yapıldığını da belirten Başkan Tütüncü, “ Bilim Merkezi tam 12 bin 500 metre kare kapalı alana sahip. 14 ayrı anabilim dalında sergileri olan, eğitimler veren muhteşem bir bilim merkezi'ne kavuştuk. Türkiye'de bu bilim merkezi iki elin parmaklarını geçmeyecek kadar bilim merkezi içerisinde birinci sıraya oturdu. Bu büyük bir başarı hikayesiydi. Burası yüksek bir ufukla, üstün bir gayretle yemyeşil projelerle sadece bir kent parkın ötesinde, şehrin tamda merkezinde muhteşem bir kültür ve sanat adası haline geldi.” dedi. DokumaPark’ın hemen yanı başında eski bir Pil Fabrikası olduğunu da hatırlatan Tütüncü, Pil Fabrikası’nı da tıpkı Dokuma mantığıyla güzel bir Millet Bahçesi haline dönüştüreceklerini söyledi.
Pil Fabrikasına kütüphane müjdesi
Sözlerini bir müjde vererek sürdüren Başkan Tütüncü, “Cemil Meriç Kütüphanesi’nin kardeşi, inşallah bunun kadar güzel bir kütüphanede Pil Fabrikası’nın içerisine gelecek.” dedi. Cemil Meriç Kütüphanesi açılışının sadece bir açılıştan ibaret olmadığını dile getiren Tütüncü, “Şehrimiz açısından, okumaya dair, öğrenmeye dair önemli bir milat. Burada 200 bin kitap kapasitesi bulunmakta. 19 Mayıs 2021 itibariyle, 100 bin kitapla bismillah dediğimiz kütüphane de daha kapasitemiz olduğunu ifade etmek isterim. Bu kütüphaneyi, bu güzel şehrin insanları, sizlerle beraber kurduk.  Kütüphanecilik tarihinin bilinen en büyük bağış kampanyasını gerçekleştirdik.  65 binden fazla kitap bağışlandı. Ortaya son derece renkli, çok çeşitli zengin bir koleksiyon çıktı. Yabancı dillerde de oldukça başarılı eserler var kütüphanemizde… Sadece Türkçe eserler değil, Rusça, İngilizce, İspanyolca, Portekizce, Arapça, Osmanlıca, Kürtçe eserlere kadar burada çok zengin bir koleksiyonun olduğu, çok seçkin bir kütüphane kuruldu.” diye konuştu.
Kütüphaneye açılmadan 2 ödül
Cemil Meriç Kütüphanesi’nin açılmadan 2 ödüle layık görüldüğünü de bildiren Başkan Tütüncü, “Burası açılmadan ödüle layık görülen nadir kütüphanelerden birisidir.” dedi.
Kütüphaneye en özel isim
Kütüphaneye neden Cemil Meriç isminin verildiğini de açıklayan Tütüncü, “Cemil Meriç’in Türk irfanına, Türk eğitim tarihine ne kadar  büyük katkılar koyduğunu zaten anlatmaya kelimeler yetmez. Bütün bunlarla birlikte Cemil Meriç, gözünün nurunu kitaplarda bırakan bir bilgedir. Okuya okuya gözünün korneasını çatlatır. Gözleri dünyaya kapanır. Dünya’ya kapalı gözlerle kitaplardaki dünyaya açılmaya devam eder. Okumaktan asla vazgeçmez. Evi kağıttan bir hanedir. Cebinden paralarla okuyucular tutar, onlara kitaplar okutarak, bize, bizim irfan dünyamıza birbirinden değerli başucu niteliğinde çok önemli eserler armağan etmiştir. Şehrin en zengin kütüphanesine Cemil Meriç ismi sıradan bir biçimde verilmemiştir.”diye konuştu.
Kepez’e, Antalya’ya 5 yeni müjde
Sözlerini 5 yeni müjdeyle sürdüren Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, “Bunlardan birincisi; DokumaPark’ta 29 Mayıs’ta 21 dükkandan oluşan sahaflar çarşısı açıyoruz. Antalya’nın en büyük kütüphanesini yine burada biz yapıyoruz. Madem ki, dönem teknoloji dönemi… Antalya’ya çok güzel de bir dijital kütüphane yakışır diye düşündük. Antalya’nın en zengin ilk dijital kütüphanesini de kurmaya başladık. Takvimler, 2023’ü gösterdiğinde Kepez’de 16 yeni kütüphane olacak. Beşinci müjdemiz ise; Bu 16 kütüphanenin en büyüğü Akdeniz Üniversitesi’nin hemen karşısından 6 bin 500 metre kareli kapalı alana sahip 500 binden fazla kitaba ev sahipliği yapacak bir kütüphaneyi Antalya’ya armağan edeceğiz. Kepez bilginin okumanın, öğrenmenin merkezi haline gelecek. 2009 yılında nice olumsuzluklarla görevi devraldığımız Kepez, artık bilgi üreten, bilgi okuyan, bilgi ortaya koyan bir şehir haline gelsin istiyoruz.”dedi.
Dr. Burhanettin Onat Çocuk Kütüphanesi
Başkan Tütüncü, Dokuma’ya kazandırılacak Antalya’nın en büyük çocuk kütüphanesin de “Dr. Burhanettin Onat Çocuk Kütüphanesi” adının verileceğini söyledi. Onat’ın, Antalya’da veremle savaşta çok hayatlar kurtardığına değinerek, “Ben istiyorum ki, bugünün çocukları doktor amcalarıyla irtibatlarını koparmasınlar. Bu isimde onlara hayırlı uğurlu olsun.”diye konuştu.
Başkan Tütüncü, konuşmasını kitap bağışçılarına ve kütüphanenin kuruluşunda emeği geçen herkese teşekkür ederek tamamladı.
Vali Yazıcı’dan teşekkür
Açılış törenine katılan Antalya Valisi Ersin Yazıcı’da, kütüphane, okul gibi benzeri güzel açılışlarda bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Vali Yazıcı, “Başta belediye başkanımız olmak üzere, emeği geçen tüm arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Kütüphanenin ismide çok güzel. Türk Cumhuriyet tarihinin en önemli tefekkürlerinden, öğretmen kökenli kendileri…  Cemil Meriç’in kitapları okunduğunda müthiş bir insan olduğunu anlıyoruz. Bu ismin düşünülmüş olması takdire şayan. Ben Kepez’in bilgi çağını yakaladığını görmekten, çağı yakalamış süper lige aday olan Türkiye’nin geleceğini, vizyonunu yakalamış bir belediye başkanının burada görmüş olmaktan çok mutluyum. Belediyecilik hizmeti ile yaşamımızın her noktasına dokunuyorlar. Ama Hakan başkan gibi, bilgimizi artıracak, görgümüzü artıracak, bizi en üst klasmana çıkaracak, kütüphane ve benzeri kültürel hizmetlere öncelik vermesini, bu konuyu Kepez halkı için, Antalya için öncelik haline getirmesini takdire şayan buluyorum. Başkanım yolun açık olsun. Çok yakın bir gelecekte, Dünya’nın süper liginde yer alacak olan Birleşmiş Milletlerde ve diğer platformlarda sözü geçecek olan Türkiye Cumhuriyeti Devletini hep birlikte, teknolojisiyle, bilgiyle, iletişim gücüyle, ama asla vazgeçilmeyecek okuma alışkanlığıyla, yakalamamız gerekiyor. “ dedi.  
Buradaki ışık hiç sönmesin
“Biz Antalya olarak, Kepez olarak bu yolda hızlı adımlarla, büyük adımlarla ilerliyoruz.” diyerek sözlerine devam eden Vali Yazıcı, “Bunu burada görmüş olmaktan çok mutluyum. Cemil Meriç Kütüphanemiz, DokumaPark’a, Antalya’ya ve Kepez’e hayırlı, uğurlu olsun. İnşallah buradaki ışık hiç sönmesin. Buradaki kitaplar çok çabuk yıpransın.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından kurdele kesimiyle Antalya’nın en zengin kütüphanesi hizmete açıldı. Açılışın ardından Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ve beraberindeki heyet Cemil Meriç Kütüphanesi’ni gezdi. Daha sonra saatler 19.19’u gösterdiğinde Cemil Meriç Kütüphanesi önünde İstiklal Marşı okundu.

 
5 Semte '' Müzik Sokakta '' Yeniden Başlıyor
 
Geleneksel Kumluca Yağlı Güreşleri Seyircisiz Başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
7 gün 24 saat açık olacak Cemil Meriç Kütüphanesi kapılarını açıyor
Kepez Belediyesi’nin eski Dokuma Fabrikasına enerji sağlayan köhne trafo ...
AŞT Mutfağında Üretim İçin Hummalı Çalışma
Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya Şehir Tiyatroları (AŞT), sergilediği ...
Malazgirt Zaferi’ne atfen Cemil Meriç Kitaplığı’na 1071 kitap
Özel Envar Okulları, Türklere Anadolu’nun kapılarını açan ‘Malazgirt Zaferi’ne ...
 
Babası Ahmet Ünsal İçin Yazdığı Kitabı Başkan Uysal'a Hediye Etti
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, 2018’de 92 yaşında hayata veda ...
‘Atatürk Akdeniz Kıyısında’ Töreni ve Karma Sergisi
Atatürk’ün Antalya’ya gelişinin 91’inci yılı ‘Atatürk Akdeniz Kıyısında’ ...
Türk Ocakları Antalya Şubesi Bağışıyla Meriç Kitaplığı’na ‘Onat Köşesi’
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Türk Ocakları Antalya Şubesi tarafından ...
 
7. Ulusal Müzik Ödülleri Yarışması Başvuruları Başladı
Kepez Belediyesi’nin amatör sanatçıların teşvik edilerek yeni yeteneklerin ...
'Five Eyes' Filminin Çekimleri Kaleiçinde Sürüyor
Kaleiçinde ve EXPO alanında devam eden Filmin çekimleri, mart ayı sonuna ...
Rektör Özkan’dan Prof. Dr. Havva İşkan Işık’a Vefa Plaketi
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Patara Antik Kenti ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
KANTDER'de Antalya Usulü Hibeş Etkinliği

KANTDER'de Antalya Usulü Hibeş Etkinliği

  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
Antalya Tarih

Antalya Tarih

  ÇOK YORUMLANANLAR
  FACEBOOK
  TWITTER
 
 
Ana Sayfa Ne Var Ne Yok? Keşfet Şehir Rehberi Şehirde Gündem Kampanyalar
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva