• Dolar
    32,3196
  • Euro
    35,0662
  • Altın
    2.279,620
  • Bist-100
    9,021
   
15/20 °C

Parçalı Bulutlu
   
NE VAR NE YOK? KEŞFET ŞEHİR REHBERİ ŞEHİRDE GÜNDEM KAMPANYALAR FOTOĞRAFLAR VİDEOLAR

Özkan çifti ve ekibinin Gurur Yıl dönümü 

Akdeniz Üniversitesi’nde Prof. Dr. Ömer Özkan, Prof. Dr. Özlenen Özkan ve ekipleri tarafından Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen yüz naklinde 11. yıl geride kaldı.

20.01.2023 - 13:24
Özkan çifti ve ekibinin  Gurur Yıl dönümü

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ve Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan’ın da katıldığı Türkiye’de ilk defa 11 yıl önce gerçekleştirilen yüz naklinin yıl dönümü nedeniyle basın toplantısı gerçekleştirildi. Yüz nakli yapılan Uğur Acar’ın da katıldığı toplantı Akdeniz Üniversitesi Hastanesi B Blok Toplantı Salonu’nda yapıldı.
11 yıl önce Uğur Acar’a yüz nakli yaptıklarını söyleyen Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “2012 yılında kompozit nakli ilk olarak kol nakliyle başlamıştı. 2012 yılında yüz naklini de Uğur Acar’a yaptık. 11 yıl geçti aradan çok hızlı geçti zaman. Artık yeni yüzü demiyorum çünkü eskidi artık yüzü. İnşallah diğer insanlara organ nakli yaparak devam ederiz.” dedi.
ÖMER ÖZKAN :AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ OLARAK ÜLKE İMAJINA ÖNEMLİ KATKIDA BULUNDUĞUMUZA İNANIYORUZ
Yüz naklinin üzerinden 11 yıl geçtiğini söyleyen Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan, “Hayırlı olsun Uğur Acar’a 11 yıl geçmiş üzerinden dün itibariyle. Bu tür ameliyatlar ülkenin sağlık sisteminin geldiği düzeyi de gösteriyor. Bu sadece bizim hastanemiz için değil Antalya için Türkiye için önemli olaylardı. Eğer sağlık turizminde ve diğer olaylarda ülke tıbbının düzeyini göstermesi açısından son dönemlerde popülarite olmasında Türkiye’nin adının bu kadar duyulmasında bir miktar emeğimiz olduysa ki olduğunu düşünüyorum, çok mutluyuz. Yapılan bir tane iş o ülkenin dışarıdaki imajını çok değiştiriyor. Bu ülke de yüz nakli bile yapılıyor, bu ülkede kol nakli, karaciğer nakli bu kadar başarılı yapılıyor diye bakıldığı zaman o ülkenin ekonomik düzeyine siyasi düzeyine aslında bakarsanız yardımcı oluyor. Biz Akdeniz Üniversitesi olarak ülke imajına önemli katkıda bulunduğumuza inanıyoruz. Bunu da elimizden geldiğince artırmaya çalışıyoruz. Uğur’a sağlık, mutlu nice yıllar diliyoruz.” şeklinde konuştu.
YÜZ NAKLİYLE YENİDEN DOĞMUŞ GİBİ OLUYORSUN
Yüz nakli olan Uğur Acar ise “Artık kelime bile bulamıyorum.  Türkçe’de 29 harf var. Sağlık sektörüne, doktorlarımıza kelime bile üretemiyorum artık. Tek haneli yıllar kutluyorduk burada artık çift haneli yıllara geçmişiz. Rektör hocamıza ve Ömer Özkan hocamıza ve organ bağışında bulunan aileye teşekkür etmek istiyorum. ‘11 yılda hayatın nasıl değişti’ sorusuna Uğur Acar, “Bir insan tıraş olamıyor, tıraş olduğunu fark ediyor. Aynaya bakamıyor, aynaya baktığını fark ediyor. Çocukların korktuğunu hissediyordum, çocukların artık senden korkmadığını hissediyorsun. Yani yeniden doğmuş gibi oluyorsun. 11 yaşında bir kişisin ama 30 yaşındasın.” dedi.
Basın mensuplarının yüz nakillerinin devamı gelecek mi sorusuna Prof. Dr. Ömer Özkan, “Bu nakiller hemen her gün, her sene yapılacak diye bir olay yok. Bu nakillerin yapılabiliyor olduğunu bu ülkede bilmek bile önemli. Ama çok dikkatli yapmak gerekiyor biliyorsunuz riskli ameliyatlar. Biz bu ameliyatları daha az riskle nasıl yaparız hastaları nasıl koruruz, yaşamlarına nasıl katkıda bulunuruz, hayatlarını riske atmayacak şekilde nasıl devam ettiririz, onlar için uğraşıyoruz. Yapılanlar için değil de yapılacak olanlar için bu işler daha sağlıklı nasıl yapılır, daha rafine nasıl yapılır. Bunlarla ilgili çalışmalar devam ediyor. Durmuyoruz yani.” dedi.
RAHİM NAKLİ DÜNYADA YAYGINLAŞMAYA BAŞLADI
Rahim nakli konusundaki mevzuatı hastaların heyecanla beklediğini söyleyen Prof. Dr. Ömer Özkan, “Organ nakli konusunda pandemi nedeniyle kaybettiğimiz bir dönem var. O da telefi edilecektir. Dünya’da artık bu birkaç ülkede yaygınlaşmaya başladı. Ama bu rahim naklinin başladığı ülkede de bunun artık düzenli ve kurallara uygun bir şekilde mevzuatıyla birlikte yapılması gerekir. Rahim nakli canlıdan da olur ama bir karaciğer, kalp naklini canlıdan yaptığınızda olacak bir problemde o hasta zaten ölecekti dersiniz, katkımız oldu yaşattı dersiniz, ölecekse de Allah’ın takdiri dersiniz. Ama rahim naklinde bir hastaya veya onun donöru olmuş bir canlıya zarar verirseniz bu sizin elinizde olmayabilir. Bunlar maalesef tıpta olabilen şeyler. Hastanın bir damar yolu zarar görür bir idrar yolu zarar görür o zaman aile ile beraber siz de çok üzülürsünüz. Onun için bunda tecrübe artıkça bununla ilgili altyapı geliştikçe ondan sonra bence canlıya geçmek gerekir. Dünya’da bizden sonra canlıdan yapan ekiplere de biz hep teknik olarak yardım ettik, bizim tekniğimiz kullanılıyor ama maalesef canlıdan olan birçok hastada komplikasyonlar görüldü neredeyse hastaları kaybetmek üzereydiler. İdrar yollarında sorunlar çıktı aylarca yatan hastalar oldu. Bu işi kötülemek anlamında söylemek istemiyorum insanlar işin ciddiyetini anlasın diye söylüyorum. Bizim öncelikle bunu kadavradan nakillerde geliştirmemiz ve yaygınlaştırmamız gerekir.” dedi.
DÜNYA’DA KULLANILAN TEKNİK, BİZİM TEKNİĞİMİZ
“Yüz naklinde de bahsetmiştim bu ameliyatlar elli tane merkezlerde yapılmayacak belirli merkezler yapılması tavsiyemiz oldu bakanlığa. Tecrübeleri artırmak üzere belli merkezlerde bunların yoğunlaşması gerekir. Tek başımıza biz bunun ağırlığını yükünü de kaldıramayız. Biz görevimizi yaptık, dünyaya tanıttık, ihtiyacı olan her yere de yardım etmeye hazırız ama kimler yapacaksa da bunu bakanlık karar verecektir. Ama mutlaka o merkezlerde tecrübelerin gelişmesi gerekir.” şeklinde konuşan Prof. Dr. Ömer Özkan, rahim nakli yapılalı yaklaşık 12 yıl olduğunu söyleyerek “Nakilden hemen on-on beş gün sonra birçok ülkeden insanlar geldi ve bununla ilgili fikirlerini övgülerini bize anlattılar. Dünya’da kullanılan tekniğimiz bizim tekniğimiz hala bu teknik gelecekte bu değişse bile bizim tekniğimizin üzerinde gelişmiş olacak bu teknik. Türk tıbbı adına söylemek gerekirse bu çok ileri seviyedir. Böbrek naklinde ilk yapan kişinin ismi anılıyor, karaciğer öyle, kalp öyle. Rahim naklide yaygınlaştığı zaman bunun değeri anlaşılacak diye düşünüyorum. Bir kalp naklinden daha komplike. Ama bizim üniversitemizden çıkan bu tekniğin kullanılıyor olması Hindistan’da da Amerika’da da İsveç’te de bizim için gurur verici.” şeklinde konuştu.
HAYVANDAN İNSANA NAKLİN CERRAHİ ZORLUĞU YOK, ALTYAPI ÖNEMLİ
Hayvandan insana yapılan nakillerle ilgili sorulan soruya Prof. Dr. Ömer Özkan, “Cerrahi olarak hayvandan insana naklin hiçbir cerrahi zorluğu yok. Kalp naklini yapan insan o domuzdan da nakli çok rahatlıkla yapar. Ama bunun altyapısını oluşturmak lazım. Yani genetik yapısını bozmak lazım. Onun için arkadaşlarımız çalışıyor. Onun işte ilaçlarının düzelmesi gerekiyor. Altyapıyı ve o laboratuvarı oluşturabilmek lazım ondan sonra yola çıkmanız lazım.” dedi.
Konuşmaların ardından pasta kesimi gerçekleştirildi.

 
Bu Türkü Ziyafeti Kaçırılmaz
 
Teneffüs Park’ta kar partisi dahil 22 farklı oyun çocukları bekliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muratpaşa diyetisyenleri mahallelilerle buluşuyor
Antalya’da, Muratpaşa Belediyesi’nin sağlıklı yaşam projesi ‘Sağlıklı ...
Mavi Ev’de Yeni Yıl konserinde En Güzel Türküler Söylendi
Antalya Büyükşehir Belediyesi Mavi Ev Alzheimer Merkezi’nde Yeni Yıl Konseri ...
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demir Uyardı :Çocuklarda öksürüğe dikkat !
Kepez Belediyesi Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. ...
 
Akdeniz Üniversitesinden Organ Nakli Günleri 40. Yıl Sempozyumu
Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Günleri 40. Yıl Sempozyumu düzenleniyor.
Prof.Dr.Mustafa Özdoğan'ı Duygulandıran Ödül Plaketi
Memorial Antalya Hastanesinin başarılı hekimlerinden Tıbbi Onkoloji Uzmanı ...
Bir Başarılı Çalışma Daha.Kardiyolojinin kalbi Akdeniz Üniversitesi’nde attı
Akdeniz Üniversitesi’nde başarılı çalışmalar aralıksız devam ediyor Türkiye ...
 
Son zamanların popüler estetiği ‘Alın daraltma’ nın uzmanı açıkladı
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cengizhan Ekizceli, ‘’Plastik ...
İşte O Ekip. 14 ay önce kadavradan rahim nakli gerçekleştirilen kadın Anne Oldu
Dünyanın ilk kadavradan rahim naklinin yapıldığı Akdeniz Üniversitesi ...
Alzheimer Gününe Özel oyunlar oynadılar
Antalya’da 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde Muratpaşa Belediyesi’nin ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
KANTDER Başkanı Bülent Kantarcılar'dan AKOSDERE Yardım Eli

KANTDER Başkanı Bülent Kantarcılar'dan AKOSDERE Yardım Eli

  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
Antalya Tarih

Antalya Tarih

  ÇOK YORUMLANANLAR
  FACEBOOK
  TWITTER
 
 
Ana Sayfa Ne Var Ne Yok? Keşfet Şehir Rehberi Şehirde Gündem Kampanyalar
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva