Araştırmacı, şair, yazar ve Türkiye’nin ilk oyuncak Müzesi olan İstanbul Oyuncak Müzesi’nin kurucusu Sunay Akın danışmanlığında açılan müze, çocuklar kadar yetişkinleri de masalsı dünyasının içine alıyor ve çocukluklarına doğru büyülü bir yolculuğun içine sürüklüyor. Tüm dünyaya oyuncak dağıtan Noel Baba’nın doğduğu kentte bir oyuncak müzesi açılması ayrı bir anlam taşıyor.
1860’lı yıllardan 1980’li yıllara kadar antika değerinde yaklaşık 3 bin oyuncağı içinde bulunduran müzede yerli ve yabancı üretim oyuncaklar sergileniyor. Sanayi devrimi sonrasında ortaya çıkan ilk fabrikaların ürettiği oyuncak örneklerinin yanı sıra, oyuncak tarihinin en seçkin örneklerinin yer aldığı müzede bebek evlerinin de ender bulunan örnekleri ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
“Oyuncağı küçümseyen bir toplumun geleceği olamaz. Uygar ülkelerde oyuncak, düşleri artsın, kurduğu hayaller çoğalsın diye alınır çocuğa…Gelişmemiş ülkelerde ise oyuncak bir tek amaçla verilir çocuğun eline; oyalansın!” diyen Sunay Akın’ın oyuncaklarla ilgili serüveni, tutkusu yıllar önce gittiği Almanya’nın Nürnberg kentinde gezdiği Oyuncak Müzesi ile başlamış. Bu müzeden o kadar çok etkilenmiş ki, Berlin’deki bir antikacıdan aldığı tekerlikli at onun müzesinin ilk oyuncağı olmuş. Sonrasında gezdiği ülkelerdeki açık arttırmalardan, antikacılardan satın aldığı oyuncaklarla müzesini kurmuş. Antalya Oyuncak Müzesi’nde yer alan oyuncaklar da, Sunay Akın’ın müzemiz için topladığı bu oyuncak örneklerinden oluşuyor.
Antalya ‘da Oyuncak Müzesi’nin temelleri Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Prof. Dr. Mustafa Akaydın’ın İstanbul Oyuncak Müzesi ziyareti ile atılmış. Müzenin masalsı ortamından çok etkilenen Başkan Akaydın, Sunay Akın’ın desteğiyle Antalya’da da bir oyuncak müzesi kurulması için bürokratlarına talimat vermiş. Antalya Oyuncak Müzesi yaklaşık 8 aylık bir çalışma ile Prof. Dr. Mustafa Akaydın’ın Antalyalı çocuklara ve çocukluğun o güzel düşlerini yitirmeyenlere armağanı olarak açılıyor.
Kaleiçi Yat Limanı’nda yer alan müzenin girişinde sizi kağıttan bir gemi karşılıyor. Antalya Oyuncak Müzesi’nin de sembolü olan bu kağıt gemi tarihi liman ile örtüşmesi, medeniyetin, kültürün denizden gelmesi adına da ayrı bir önem taşıyor. Yaklaşık 700 m2’lik bir alanda kurulan müzenin iç tasarımları sahne sanatları tasarımcısı Ayhan Doğan’ın imzası taşıyor. Antalya Oyuncak Müzesi’nin ilk iki haftada on bin kişi ziyaret etti. Tanıtım, duyuru çalışmaları henüz yapılmamasına rağmen bu kadar ilgi görmesi yapılan işin ne kadar da doğru olduğunu gösteriyor.
Oyuncak Müzesi, gezilip görülecek bir yer olması dışında, kendini sürekli yenileyen, çocuklara ve kadınlara yönelik atölye çalışmalarının yapılacağı, sergilerin, seminerlerin düzenleneceği bir kültür ve eğitim merkezi olarak da faaliyet gösterecek. Bunun için ayrı bir etüt merkezi de bulunan müzenin bir de açık hava etkinlikleri için 500 kişilik bir amfi tiyatro var.