• Dolar
    32,5269
  • Euro
    34,7479
  • Altın
    2.493,430
  • Bist-100
    9.525,000
   
18/22 °C

Parçalı Bulutlu
   
NE VAR NE YOK? KEŞFET ŞEHİR REHBERİ ŞEHİRDE GÜNDEM KAMPANYALAR FOTOĞRAFLAR VİDEOLAR

Yunus Emre, vefatının 700’üncü yıl dönümünde Akdeniz Üniversitesinde anıldı 

Türk dili ve kültürünün önemli şahsiyetlerinden Yunus Emre, vefatının 700’üncü yıl dönümünde Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı” paneli ile anıldı.

27.05.2021 - 15:50
Yunus Emre, vefatının 700’üncü yıl dönümünde Akdeniz Üniversitesinde anıldı

Türkçe’nin sesi, büyük Anadolu mutasavvıfı Yunus Emre'nin 700’üncü vefat yıl dönümünün UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınması dolayısıyla Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından “2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı” paneli düzenlendi. 26 Mayıs 2021 Çarşamba günü çevrim içi olarak düzenlenen panele Prof. Dr. Zekeriya Karadavut’un başkanlığında Prof. Dr. Abdurrahman Güzel, Prof. Dr. Ali Akar ve Prof. Dr. Ali Duymaz panelist olarak katıldı.
 
YUNUS’U ANLAMAK KÂİNATI ANLAMAKTIR
Panelin açılış konuşmasını yapan Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Suat Kolukırık, Cumhurbaşkanlığı tarafından ilan edilen “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” kapsamında Akdeniz Üniversitesi olarak Türk kültürüne, Türk medeniyetine katkısı olan temsilcileri ele alıp bir kayıt oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Prof. Dr. Kolukırık “Hacı Bektaş-ı Veli, Mevlana, Aşık Paşa, Yunus Emre gibi şahsiyetler bizim kültürümüzü, bizim kimliğimizi mayalayan önemli kişilerdir. Yunus Emre’ye baktığımızda dünyaya da seslenmiş bir figür olduğunu görüyoruz. Yunus’u anlamak kâinatı anlamak demektir. Çünkü onun şiirlerine baktığımızda toprağı anlamayı, taşla, ağaçla konuşmayı, insanı, barışı sevmeyi ve insanlara iyiliği aşılayan bir temsilci olduğunu görüyoruz. Çağımızın sosyal sorunları açısından baktığımızda da Yunus Emre’ye insanlığın ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla böyle bir zamanda da Yunus’u anmanın insanlığın geleceği açısından da kıymetli olacağı kanısındayız.” diye konuştu.
ORTA ASYA ŞİİR GELENEĞİNİ ANADOLU’YA TAŞIDI
Panel Başkanı Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekeriya Karadavut ise üniversitelerin toplumsal yönlerinden birinin de değerleri, kanaat önderlerini, topluma yön verenleri, toplumların şekillenmesinde emekleri olanları yâd etmek olduğunu söyledi. Bu kapsamda düzenledikleri panelde Anadolu’da Türk kültürünün oluşmasında birinci derecede emeği olan Yunus Emre’yi çeşitli yönleriyle anmaya çalışacaklarını, panelin de bilgileri, duyguları tazelemeye vesile olacağını kaydetti. Açılış konuşmalarının ardından geçilen panelde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Akar, “Yunus Emre’nin Şiir Dili” başlıklı konuşmasında Yunus Emre’nin Türk edebiyatı ve şiiri denildiğinde ilk akla gelen isimlerden olduğunu söyledi. Bir ekol olarak Yunus Emre’nin Türk şiirinde özgün bir yer işgal ettiğini ifade eden Prof. Dr. Akar, “Yunus Emre sadece bir sevgi adamı ve tasavvuf ereni değil Orta Asya’daki şiir geleneğini Anadolu’ya taşıyan, Türk şiir geleneğine bağlı şiirlerini oluşturan, sadece dilimizin değil halk şiiri geleneğinin de burada devam etmesini sağlayan büyük bir isimdir.” dedi. Yunus Emre’nin yazdığı şiirlerle Anadolu’da Türkçeyi Arapçanın yanında bir din dili haline getirdiğini belirten Prof. Dr. Akar, Osmanlıda yazı dilinin Türkçe olmasında, Türkiye’de Türkçe konuşulmasında Yunus Emre ve onun çağdaşı sufilerin Türkçe şiir söyleme geleneğinin büyük etkisi olduğunu söyledi.
SORUNLARA ÇÖZÜM OLABİLECEK BİR ÖZ KAYNAK
Balıkesir Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Duymaz, “Mâlum Meçhul Yunus Emre” başlıklı konuşmasında Yunus Emre’nin tarihselci bakış açısıyla bugün hala tartışıldığını, mülkiyet meselesi olarak doğduğu, öldüğü yer, kabri, makamı gibi hususlarda sahiplenildiğini söyledi. Prof. Dr. Duymaz, “Bu konuda benim senin değil ‘bizim Yunus’ olarak herkes tarafından sahiplenen meçhul Yunus’u bulalım. Yunus’un nereli olduğu, neyi yazdığı, yazmadığı değil Yunus’tan ne kaldı ve Türk toplumu bunlardan hangilerini benimsiyor. Dolayısıyla Yunus Emre’nin metin altı okumalarla dünyanın, günümüzün sorunlarına çare bulabilecek bir öz kaynak olarak kabul edilmesi gerektiğini düşünüyorum.” dedi.
YUNUS EMRE İÇİN AKADEMİ KURULMALI
Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Eski Rektörü ve Başkent Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Güzel ise “Yunus Emre’de Dört Kapı Kırk Makam Anlayışı” başlıklı sunumunda Yunus Emre’nin bakış açısını beyitleri ile örneklerle anlattı. ‘Dört Kapı Kırk Makam Anlayışı’nın bir eğitim sistemine işaret ettiğini söyleyen Prof. Dr. Güzel, İbni Sina’nın, Mevlana’nın, Yunus Emre’nin bu sistemden yetiştiğini belirtti. Prof. Dr. Güzel bu konuda Ahmet Yesevi, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre, Mevlana, Kaygusuz Abdal, Hakim Ata, Mahtumkulu, Edebali olmak üzere bu sekiz şahsiyetin ortak noktaları ile bir kitap hazırladığını da sözlerine ekledi. Prof. Dr. Güzel konuşmasının sonunda Yunus Emre’nin isminin bir üniversiteye verilmesi, daha detaylı araştırılması için bir akademi kurulması gerektiğinin altını çizdi. Panel katılımcıların soru ve cevap kısmıyla son buldu.

 
Antalyaspor Başkanı Mustafa Yılmaz'dan İstifa Kararı
 
Başkonsolos Beyazbayram'dan Başkan Uysal'a Veda Ziyareti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dokuma Sanat Sokağında Sahaf Çarşısı Açılışa Hazır
Başkan Hakan Tütüncü’nün, sözünü verdiği sahaf çarşısının yapımı tamamlandı. ...
Cemil Meriç Kütüphanesi kapılarını törenle kitapseverlere açtı
Kepez Belediyesi’nin eski Dokuma Fabrikası’na enerji sağlayan trafo binasını ...
7 gün 24 saat açık olacak Cemil Meriç Kütüphanesi kapılarını açıyor
Kepez Belediyesi’nin eski Dokuma Fabrikasına enerji sağlayan köhne trafo ...
 
AŞT Mutfağında Üretim İçin Hummalı Çalışma
Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya Şehir Tiyatroları (AŞT), sergilediği ...
Malazgirt Zaferi’ne atfen Cemil Meriç Kitaplığı’na 1071 kitap
Özel Envar Okulları, Türklere Anadolu’nun kapılarını açan ‘Malazgirt Zaferi’ne ...
Babası Ahmet Ünsal İçin Yazdığı Kitabı Başkan Uysal'a Hediye Etti
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, 2018’de 92 yaşında hayata veda ...
 
‘Atatürk Akdeniz Kıyısında’ Töreni ve Karma Sergisi
Atatürk’ün Antalya’ya gelişinin 91’inci yılı ‘Atatürk Akdeniz Kıyısında’ ...
Türk Ocakları Antalya Şubesi Bağışıyla Meriç Kitaplığı’na ‘Onat Köşesi’
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Türk Ocakları Antalya Şubesi tarafından ...
7. Ulusal Müzik Ödülleri Yarışması Başvuruları Başladı
Kepez Belediyesi’nin amatör sanatçıların teşvik edilerek yeni yeteneklerin ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
KANTDER'de Antalya Usulü Hibeş Etkinliği

KANTDER'de Antalya Usulü Hibeş Etkinliği

  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
Antalya Tarih

Antalya Tarih

  ÇOK YORUMLANANLAR
  FACEBOOK
  TWITTER
 
 
Ana Sayfa Ne Var Ne Yok? Keşfet Şehir Rehberi Şehirde Gündem Kampanyalar
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva